Just nu har ASM Packaging Systems kampanj på maskinsträckfilm!
Att filmen ska säkra ditt gods är för oss självklart. Vi hjälper dig att både få ekonomi och miljö att gå ihop. Vi erbjuder ett brett utbud av maskinsträckfilm och kan skräddarsy industriella filmlösningar utifrån dina behov och önskemål.
Vi lyfter gärna fram två av våra favoriter av svensktillverkad kvalitetsfilm:
Kontakta våra kunniga säljare för mer information och möjligheter!
Inplastning med sträckfilm är en populär metod för att skydda och stabilisera olika typer av gods. Men hur fungerar egentligen sträckfilmning? Vad används det till och vilka alternativ finns på marknaden? Det reder vi ut i denna veckas inlägg.
Vad är sträckfilm?
Sträckfilm påminner mycket om den plastfolie som vi till vardags använder i köket. Till skillnad från vanlig plastfolie används sträckfilm bland annat inom lager, industri och i större butiker. Trots att dessa två produkter är väldigt lika skiljer de sig åt när det kommer till storlek och tjocklek. Som standard är sträckfilm 450-500 mm bred och har en tjocklek på 17 my, alltså 0,017 mm. Storlek och tjocklek varierar dock beroende på användningsområde.
Varför sträckfilmning?
Sträckfilmning är en enkel och smidig metod för att skydda gods mot damm och fukt, men även mot skador som kan ske under transport och lagring. Sträckfilmen ger ett effektivt skydd exempelvis under transporten från tillverkaren till distributören eller från lager till slutdestination.
Hur fungerar det?
Processen går till så att plastfilmen sträcks ut och appliceras runt pallen för hand eller med hjälp av en sträckfilmsmaskin. Eftersom filmen vill gå tillbaka till sitt ursprungliga format formar sig plasten tätt runt godset.
För mindre användning kan manuell inplastning vara ett fullgott alternativ. Då används sträckfilm på mindre spolar och filmen appliceras manuellt med hjälp av en hållare. När förbrukningen är lite större, när du vill effektivisera sträckfilmningen, få ett professionellt resultat och optimera filmförbrukningen är däremot en sträckfilmsmaskin det optimala valet.
Vi på ASM har lång erfarenhet av förpackningsteknik och hjälper dig gärna hitta rätt maskiner, verktyg och material för dina specifika behov. Du hittar alla våra kontaktuppgifter på vår hemsida här. Vi ser fram emot att höra från dig!
Handsträckfilm ger ett effektivt skydd och stabiliserar pallgods och kartonger under både transport och lagring. Till skillnad från den typ av maskinfilm som används i en sträckfilmsmaskin appliceras handsträckfilm manuellt genom att vira filmen runt pallen.
För att hitta rätt handsträckfilm finns ett antal faktorer att ta hänsyn till. Både form, vikt och storlek påverkar vilket förpackningsmaterial som är optimalt. Om du har några funderingar om vad som passar bäst för ditt användningsområde hjälper vi dig gärna.
Handsträckfilm eller maskinsträckfilm?
När förbrukningen är liten är det inte alltid aktuellt att investera i en sträckfilmsmaskin. För dessa situationer är handsträckfilm ett bra alternativ. Handsträckfilm används för manuell inplastning gods och är samma typ som maskinfilm men med mindre film på rullen.
Vi har ett brett sortiment av handsträckfilm för att passa alla olika typer av gods. Den finns i filmbredd från 400 eller 500 mm i svart eller transparent utförande. Vi har både traditionell och försträckt film i tjocklekar från 17 µm (traditionell film) och 6 µm (försträckt film).
Kombinera med rätt dispenser
För att göra processen så smidig som möjligt har vi ett brett utbud av hållare för handsträckfilm. Utforska våra hållare eller dispensers på vår hemsida.
Just nu har vi en mycket välhållen begagnad sträckfilmsmaskin i fint skick att erbjuda. Cyklop GL1000 har automatisk topparksläggare samt motordrivna rullbanor (cirka 20 meter).
Denna sträckfilmsmaskin är tillverkad i Sverige 2012 och klarar pallar med maxhöjd 2600 mm. Cyklop GL1000 har en kapacitet på cirka 40 pallar per timme inklusive toppark.
Anledning till försäljningen är att en investering är gjord i en ny komplett linje i en ny lokal. Maskinen står i Kisa och kan tillsvidare ses i full drift. Vi kan även erbjuda demontering och installation separat om så önskas.
Med sträckfilm skyddas produkter effektivt mot vatten, fukt och damm. Denna stadiga film finns i två huvudkategorier – handsträckfilm för manuell hantering och maskinsträckfilm för användning i sträckfilmsmaskin. Även inom vardera kategori finns sträckfilmen i ett flertal utföranden. Oavsett om det är hand- eller maskinsträckfilm du är ute efter hittar du det hos ASM.
För mindre användning av sträckfilm kan handrullar vara den mest effektiva lösningen, men för mer frekvent användning är en sträckfilmsmaskin ofta en lönsam investering. För användning i sträckfilmsmaskin krävs en maskinsträckfilm.
ASM kan leverera maskinsträckfilm i olika tjocklekar och storlekar, även fler än de som listas på vår webbsida. De finns i både svart, vitt och transparent utförande. Det finns även möjlighet att beställa sträckfilm med tryck.
För sträckfilmsmaskiner utan försträckningsaggregat rekommenderar vi användning av försträckt film. Även om denna typ av film är dyrare per kilo än traditionell film har den visat sig vara både mer prisvärd och miljövänlig i längden eftersom färre antal meter behövs per pall.
Ett populärt alternativ vi erbjuder är nanofilm, även kallad ekofilm, som är mycket slitstark samtidigt som den är extra tunn. Med denna innovativa maskinsträckfilm kan kostnader sänkas, dels tack vare minskad emballageförbrukning, dels på grund av minskad risk för transportskador.
Är du ute efter en stabil och praktisk lösning för att säkra gods på pall? Då kan en pallinplastare vara rätt val. Detta smidiga hjälpmedel, kanske mer känt under namnet sträckfilmsmaskin, hjälper dig att säkra och stabilisera pallgods. Sträckfilmen placeras på ett sätt som ger ett säkert skydd både under transport och lagring.
Är sträckfilm något för dig?
Sträckfilm passar dig som vill skydda gods mot skador, fukt, smuts och samt annat godset kan utsättas för under lagring och transport. Vi skiljer på sträckfilm för manuell hantering, det vill säga handsträckfilm, och maskinsträckfilm för användning i en pallinplastare. För mindre behov kan inplastning för hand vara ett fullgott alternativ, men för större lager och industrier är en maskin ofta den bästa lösningen.
Varför en pallinplastare?
Fördelarna med att använda sträckfilm tillsammans med en pallinplastare är många. Maskinsträckfilm underlättar hanteringen och sparar på arbetskraft och personalkostnader. Det tar trots allt mycket tid och är slitsamt ur ett ergonomiskt perspektiv att plasta in gods för hand. En maskin för sträckfilmning är ofta en bra investering och priset kompenseras snabbt med besparingar på andra kostnader.
Hur är det en lönsam investering?
Det finns en rad anledningar till att sträckfilmning med maskin snabbt blir en lönsam investering. Vi listar några anledningar:
En sträckfilmsmaskin applicerar sträckfilmen med hög precision och kan därför minska förbrukningen av film jämfört med applicering för hand.
Maskinell sträckfilmning förenklar processen och gör den snabbare.
Sträckfilmning med en pallinplastare är bättre för ergonomin än ett manuellt alternativ.
Användning av en sträckfilmsmaskin ger ett professionellt utseende och en jämn och hög kvalitet.
Kombinera rätt maskin med rätt sträckfilm
Det finns både hel- och halvautomatiska pallinplastare och valet av maskin kan därför anpassas efter behov i verksamheten. En helautomatisk maskin läser av pallens storlek och sköter inplastningen helt automatiskt. För något mindre behov finns ett brett utbud av halvautomatiska alternativ.
För att optimera förbrukningen krävs att sträckfilmen som används är anpassad för den typen av sträckfilmsmaskin.
Vänd dig till en specialist
Att välja rätt pallinplastare och tillhörande sträckfilm är inte helt enkelt, men vi finns här för att hjälpa till. Vi har lång erfarenhet och ett brett utbud av olika typer av sträckfilmsmaskiner och tillhörande material. Upptäck en del av vårt sortiment här eller kontakta oss direkt för personlig rådgivning.
Föredrar du att låta sträckfilmen komma till godset, istället för att förflytta godset till sträckfilmen? Då kan en sträckfilmsrobot vara något för dig. Sträckfilmsrobotar sköter nämligen emballeringen direkt där produkterna är placerade. Denna lösning är utmärkt inte minst för dig som har tungt, otympligt och svårflyttat gods.
En förpackningslösning som är anpassad efter dina specifika behov sparar både tid och energi. En sträckfilmsrobot är en flexibel lösning som klarar en bredd av utmaningar inom förpackning. De hjälper dig att effektivisera arbetet och är särskilt lämpliga för tungt gods. Sträckfilmsrobotar klarar att emballera större och tyngre pallar än exempelvis en sträckfilmsmaskin med vridbord. Även om tungt gods är något av en specialitet fungerar de såklart även bra för lättare emballering.
En sträckfilmsrobot kan beskrivas som en sträckfilmsmaskin i mobilt utförande. Denna typ av maskin är batteridriven och självgående. Den tar inte mycket plats och roterar självgående runt godset.
En av de mest attraktiva sträckfilmsrobotarna på marknaden just nu är BeeWrap. Detta är en högkvalitativ sträckfilmsrobot som är utvecklad för att applicera sträckfilm på pallgods oavsett form, storlek och vikt. BeeWrap klarar pallar på upp till 2100/2600 mm och cirka 200 pallar per laddning. Den är lätt att hantera och kan enkelt köras bort när den inte används.
BeeWrap finns tillgänglig i ASM:s sortiment. För att läsa mer, se alla specifikationer och kontaktuppgifter, klicka här.
Att använda sträckfilmsmaskiner är en enkel och säker metod för att stabilisera och skydda olika typer av gods. En populär modell inom denna kategori är de med vridbord. Vi är glada att nu kunna presentera två nya spännande och professionella modeller av dessa i vårt sortiment – inga mindre än SIAT OneWrap och SIAT ProWrap.
Sträckfilmsmaskiner med vridbord fungerar så att pallgodset roterar på ett vridbord samtidigt som filmrullen rör sig vertikalt upp och ned. Både OneWrap och ProWrap klarar breda användningsområden och kan anpassas för den typ av palleterat gods du vill paketera med sträckfilm.
Nedan kan du läsa lite mer om OneWrap och ProWrap. Observera att dessa maskiner går att få i många olika utföranden och med olika tillval. Möjligheterna är stora!
SIAT OneWrap
OneWrap är en halvautomatisk sträckfilmsmaskin som ersätter både modell SW1 och F1 i en och samma maskin. Den kan programmeras med 10 olika program och har 5 lägen för användning.
Några av de främsta funktionerna:
Remdriven filmvagn.
Två åtkomstpunkter för gaffeltruck för enkel förflyttning.
Fotocell för avläsning av pallhöjd.
Hopfällbart torn för förenklad installation och eventuell förflyttning.
Låsfunktion förhindrar att maskinen roterar under lastning eller lossning.
OneWrap kan utrustas med mekanisk eller elektromagnetisk broms och många andra funktioner och tillval.
SIAT ProWrap
ProWrap är en mångsidig sträckfilmsmaskin som garanterar fullständig kontroll genom hela processen. Detta alternativ fungerar utmärkt för krävande applikationer.
ProWrap hjälper dig att spara både resurser och tid med hjälp av bland annat hastigheten (upp till 30 pallar per timme) och filmförbrukningen. Den är utvecklad med Industri 4.0-konceptet vilket gör det mycket enkelt att hitta den bästa lösningen för varje typ av produkt. De avancerade inställningarna består av 12 program och 5 lägen gör att du kan optimera processen och få en mer stabil last.
Designen är modern, användarvänlig och mycket tålig. ProWrap kan också applicera olika mängder film på olika delar av pallen vilket ger ett fullgott skydd under transport samtidigt som du undviker att slösa med film.
ProWrap är utrustad med en säkerhetsskanner för att både öka säkerheten och ta mindre plats. Tre alarmzoner och avancerad mjukvara hjälper maskinen att räkna ut ett lämpligt säkerhetsavstånd och om det finns risk för fara stannar maskinen omedelbart.
Kontakta oss!
Vill du veta mer om alla alternativ och möjligheter, få personlig rådgivning eller en offert? Våra produktspecialister står redo att hjälpa dig. Du hittar våra kontaktuppgifter här.
Att använda sträckfilm ger som kanske bekant ett effektivt skydd mot både vatten och damm samtidigt som det stabiliserar och skyddar godset mot skador. Det finns en mängd olika typer av sträckfilm på marknaden men i huvudsak kan de delas in i de två kategorierna maskinsträckfilm och handsträckfilm. ASM tillhandahåller båda varianter även om vi i just detta inlägg väljer att främst fokusera på det sistnämnda – handsträckfilm.
Emballering för hand eller med maskin?
Handsträckfilm är ett utmärkt alternativ för inplastning av gods i de fall då en maskin inte är aktuell. Manuell emballering kräver såklart en större arbetsinsats då plasten appliceras för hand. För mindre frekvent användning kan handsträckfilm dock vara ett bra val då det inte alltid lönar sig att investera i en sträckfilmsmaskin. Samtidigt sparar en maskin både tid och arbetskraft. Om du tvekar på om en sträckfilmsmaskin är rätt investering för er hjälper vi gärna med att räkna ut hur stor skillnaden skulle bli för just er. Kontakta oss för rådgivning!
Typer av handsträckfilm
Hos ASM erbjuder vi handsträckfilm av hög kvalitet i olika utformningar. Alla våra typer av sträckfilm är tåliga och slitstarka och finns i olika tjocklekar. Vilket utförande och vilken tjocklek som är lämplig beror på användningsområde och vilken typ av produkter som ska emballeras. Även här bidrar vi gärna med vägledning.
Handsträckfilm har vanligtvis samma egenskaper som maskinfilm men levereras på mindre rullar för att underlätta hantering. För att få så lätta rullar som möjligt är kärnlösa rullar ett alternativ; de väger vanligtvis under 2 kilo.
Dispensers för maximal effektivitet
För att göra appliceringen av handsträckfilm smidig rekommenderar vi att använda en hållare. Förutom att underlätta appliceringen minskar de även risken för arbetsskador. Dessa dispensers finns med eller utan broms och i olika storlekar. Se exempel här eller kontakta oss för hela utbudet.
Osäker? Vi hjälper dig!
Tvekar du på vilken typ av handsträckfilm, maskinsträckfilm, dispenser eller kanske sträckfilmsmaskin som passar just dig? Vi på ASM hjälper dig gärna. Se vår kontaktinformation på vår hemsida här.
Nanoteknologi är en av de senaste innovationerna inom sträckfilm och förpackningsteknik. Denna spännande vidareutveckling av sträckfilm erbjuder fördelar både för miljön och företags ekonomi. Men vad är egentligen nanofilm? Och hur skiljer sig detta förpackningsmaterial från traditionell sträckfilm? Det går vi igenom här!
Varför nanofilm?
Det har visat sig att upp till fyra procent av transporterat gods skadas under transport. Ambitionen bakom nanofilm var att hitta en lösning som bidrar till en säker transportering samtidigt som den sänker förpackningskostnader och värnar om miljön.
För att lösa denna utmaning utvecklades en sträckfilm med många mycket tunna lager. Detta är en beprövad teknik som sedan länge används inom andra produkter inom industrin; plywood är ett välkänt exempel. Tack vare nanotekniken uppnås en tunnare kvalitet som fortfarande är mycket stark.
Miljövänligt, ekonomiskt och säkert
Fördelarna med nanofilm kan sammanfattas i tre punkter:
Mer miljövänlig – mindre mängder plast i miljön och lägre CO2-avtryck.
Pengabesparande – förpackningskostnader kan sänkas med upp till 70 procent per pall.
Säker transport – filmen är stark och robust samtidigt som den är mjuk och följer produkternas form på pallen.
Kombinationen avgörande
Om produkter inför transport inte förpackas på ett optimalt vis kan du råka ut för transportskador. Detta bidrar inte bara till skadade produkter utan i förlängningen också ett skadat rykte för företaget. Med det sagt behöver förpackningen inte heller vara bättre eller dyrare än nödvändigt. Här kommer ASM in i bilden – våra produktspecialister hjälper dig gärna att hitta den optimala kombinationen av sträckfilmsmaskin och sträckfilm för just era behov. Rätt kombination drar nytta av både maskinen och filmens maximala prestanda.
ASM Eco 33 – vår egen nanofilm
Vi är stolta att presentera vår senaste produkt i sortimentet som är en nano maskinsträckfilm, eller ekofilm som vi också kallar den. ASM Eco 33 ger ett optimalt skydd mot damm och väta under transport och förvaring. Den stabiliserar godset på ett säkert och stabilt sätt samtidigt som den har fördelarna av nanoteknologin. Strukturen på filmen gör att eventuell punktering på plasten inte leder till någon ytterligare rivning.
ASM Eco 33 finns i två tjocklekar – 12 och 15 µm. Du hittar den på vår webbsida här. Kontakta oss på ASM om du är intresserad så kommer vi tillsammans fram till en lösning som passar er!